24 Kasım 2011 Perşembe

Zahirde Şükrün Saklı Cevherleri Esma-i Hüsnalarda Örtülüdür

Cuma Çakırlı:... Rüyayı Gören (30 Ekim 2011)
Vahap abi; bugün rüyamda abimin küçük oğlunun öleceğinin haberini alıyorum bunu duyduktan sonra, böyle ağlamaya başlıyorum gözlerimden yaşlar çok akıyor. Ama hep yanımda oluyor. Onu izliyorum aklıma geldikçe ağlıyorum sonra bir mezarlıkta oluyoruz. Zafer dayım geliyor.
Abi şu anda gerçekte abimin bir çocuğu daha olacak zafer dayım geliyor rüyamda ve onun bir erkek olacağını söyledi. Rüyamda 3, 4 defa ağladım aklıma geldikçe öleceği. Bir an uyandım gözümde yaş vardı. Abi sana zahmet bunu açıklar mısın?
 
Açıklama:..  Vahap Karakılıç (30 Ekim 2011)
Rüyanın batın (gizli, işlerin içyüzü) kısmını izah edeceğim inşallah. İnsana verilen her bir nimete karşı, yalnızca Allah’a olan bir şükür edası vardır.
FATİHA 1/2 Hamt, âlemlerin Rabbi Allah'adır.
Kimisi bunu dilden yapar kimisi ise kalpten yapar. Dilden yapılan şükür, kalpten yapılan şükrün sevabına oranla daha düşüktür. Kalpten yapılan şükrü yalnızca Allah duyar. Diğer şükür zahir olduğu için verilen nimete karşı, emeği geçen herkese karşı bir minnettarlık halidir.
Ancak burada şükre sebep olan şeyler Allah tarafında kula rızk olarak verilirken, onu bir ücret karşılığında (işte emek sarf etmek) senden geri olarak satın alan Allah buna karşılık, yüzler sevapları senin hanene (bu iyilikleri) işliyor.
Diğer bir şükür olan kalpteki eda yalnızca Allah tarafında bilinen bir ses olduğu için, kıymeti ve önemi pek açık görünmemekle beraber, her bir organın durumu; sen kendi içindeki alemden habersizken, senden habersiz bir fabrikanın çarkları gibi çalışıp, nasıl ki sana hayat veriyorsa, o nimete karşı gelen ses kalpten ve yalnızca Allah tarafında işitilen olduğu için, her biri yüz binler değerinde dönen çarkların dişleri adedince fabrika değerinde şükürler (sevaplar) olarak hanene işler.
Yalnız sen şunu niyetlenmişsin, Allah’ın seni duyup sana cevap vermediğin bir durumdan şikayetçisin. Oysa ki, Halık (her şeyi yaratan Allah) senin bu durumunu görüp, işittiği halde, senin ona karşı istemekte olduğun şey, açık ve belirgin olarak bir kesinlik hükmündedir; ve açıklıkla görünen bir duruma tanık olup, bunu belirgin olarak yaşamak istemendir. Ancak Allah yerde, gökte ve bunların arsında işleyen her duruma hakim olduğu halde, biz bunu açıklıkla göremediğimiz içindir ki, isteklerimize bunun gibi çabuk bir şekilde kavuşmak istemiz bunun içindir. Çölde sıcaklığın altında yürüyen birisi güneşin yansımasına dayanak olarak çok uzaktaki bir serabı fark edip, onun yanındaki sudan içip ihtiyacını gidermek istemesi durumunda, kendi arzusuna kavuştuğunu düşünür.
Oysa ki, o serap gibi düşündüğün hal ve durum karşısında yalnızca Allah’ı bulur, o insan;
NUR 24/39 Küfre sapanlara gelince, onların amelleri çöldeki serap gibidir ki, susuzluktan bunalan onu su sanır. Ama ona yaklaşınca hiçbir şey bulamaz; yanında Allah'ı bulur; O da onun hesabını eksiksiz bir biçimde görür. Allah, hesabı çok çabuk görendir.
Yani Allah derki, sen kurtuluşu açıklıkla görünen şeylerden arıyorsun. Halbuki, göremediğin şeyler de var ki, bunlardan bir kısmını senin içine yerleştirdik ve bununla sana hayat veriyoruz. İşte bu hayatın neticesi olarak, o içinde bir fabrika gibi işleyen aletler (organlar, hücreler ve her bir şey) yalnızca Allah’ın izni ile hareket edip (bir hastalığa sebep olacak bir mikrobun kana bulaşması gibi) benim tasarrufumla iş görürler. Senin gördüğün zahiri (açık, görünen) durumlar aldatıcı olabilir senin nefsine, ancak Allah’ın yaratmış olduğu her bir şey bir Hikmet (her şeyin belirli bir gaye ve faydaya dayalı olarak yaratılması) üzerinedir.
İŞTE, o ağlayan perişan halin bu durumu görmekten acizdir (zayıftır). O oğlan ise senin sonraki halini sana müjdeler ki, sen her şeyi anlayıp kavradıktan sonra kendi durumuna tanık olup, senin yanına gelen dayın, senin ta kendin olman itibariyle sana kurtuluşu (ızdırab veren durumlardan kurtulman) müjdeleyen Ruhun, zer aleminde senin kendi omuzlarına yüklemiş olduğun emanettir, bu Allah’ın izni iledir.
Rüyanın birde zahir (açıklıkla yaşayacağın durum) kısmı var ki, onu da sen kendinden gözetle. Bu durum rüyanda gördüğün şekle yakın olarak yaşayacağın bir durum olur ki, aynısıyla gördüğün kişi ve ağlamalar olamamakla beraber, eşya kişi ve durum birbirine yakın bir benzerlikte ve açıklıkla yaşanılır. Bunu şu şekilde yapman gerekir. Günlük yaşamda yaşayacağın sebepler ve sonuçlar sana kesin belirlenmiş bir hükmü (Kaderi) verir. Bu duruma yakın olarak üzerine yansıyacak (günlük hayata yaşama hali) , görünme belirgin bir şekilde açığa çıkar. Yeter ki, kalpten Allah’a güven ve dayan bunu yaptığın anda rüyanın sırrına karışırsın. Sana korku ve endişe vermekten çok, Rahmet göz yaşları verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder